Kaj so piškotki?

Z novo zakonodajo (ZEKom-1) se spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z uporabo piškotkov (cookies).

Piškotki so besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene.

Z vidika namena uporabljamo naslednje piškotke:

  • Nujno potrebni: potrebni samo delovanje spletne strani,
  • Analitični: piškotki zbirajo informacije o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran in jih uporabljamo za izboljšanje delovanja spletne strani,
  • Funkcionalnost: Ti piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni vaše izbire, naprimer uporabniško ime in ostale nastavitve, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo.

Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku: